
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 

 
 

 

 
 

 
 

 
 

 

 

 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-127 

Issued: November 1975 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, which was in 
effect from 1971 to 1990.  Lawyers should consult the current version of the Rules of 

Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 (available at http://www.kybar.org), 
before relying on this opinion. 

Question: May the members or associates of a law firm practice before the Kentucky 
Workmen’s Compensation Board when one of the members of the firm is the 
Director of the Board?  

Answer: No. 

References: Opinion KBA E-30, E-34; KRS 342.230, 342.255, 342.270, 342.275  

OPINION 

In Opinion KBA E-30, we decided that a member of the Board of Tax Appeals could not 
himself practice before the Board, and that disqualification of himself in his own cases before the 
Board was an inadequate remedy for the impropriety. The principles of that opinion apply to 
make it improper for a partner or associate in the Board member’s firm to practice before the 
Board. In Opinion KBA E-34, we decided that members of a firm could not practice before any 
administrative agency where a partner in the firm was a member of the administrative agency.     

The Director of the Workmen’s Compensation Board is not a member of the Board. 
Theoretically he is a mere administrative employee of the Board with no decisional authority. 
However, it is a fact that such administrative employees, consciously or not, often exercise 
considerable influence on decisions within their respective agencies, or are in a position to do so.     

There is no comprehensive definition of the duties and authority of the Director in the 
Statutes (KRS Chapter 342) or regulations (803 KAR 25 010, 25 020). The Board fills “positions” 
and obtains medical services and advice, on the recommendation of the Director, KRS 342.230(1). 
The Director supervises all Board employees, including hearing examiners, KRS 342.230(2) and 
(3). Any investigation or hearing which the Board may undertake may be undertaken by the 
Director, if authorized by the Board, KRS 342.255, 342.275. The Director may confer informally 
with the parties to any dispute before the Board in an attempt to settle the matter, KRS 342.270(3). 
He may grant extensions of time not greater than fifteen days for taking proof and filing briefs 
without Board approval, he assigns cases to hearing officers and members of the Board, and he sits 
in at Board meetings. (Information supplied by the assistant to the General Counsel of the 
Department of Labor.)     
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It is clear that the Director is in a position to exercise considerable influence on the 
processing of a case before the Board and is far from being a mere clerk. Accordingly, we 
conclude that the principles of Opinions KBA E-30 and E-34 apply to make it improper for 
members and associates of a law firm to practice before the Workmen’s Compensation Board 
while a member of the firm is the Director of the Board.     

KRS 342.230(2) provides that the Director “shall devote his full time to the duties of his 
office.” We have not been asked whether it is proper or improper for a lawyer to accept this 
position and still hold himself out as a partner in a law firm We express no opinion on this 
question. 

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


